fbpx

Zsindelyezz okosan 4. rész

Előző bejegyzésekben megismerhettük a zsindelyezés folyamatát (1.rész, 2.rész, 3.rész), melyet a legtöbb, átlagos tetőszerkezet esetében alkalmazhatunk. A mostani alkalommal az extrém esetekre térek ki, amivel többnyire inkább szakemberek szoktak foglalkozni, és ami egyúttal rengeteg érdeklődő ügyfél fejében megfogalmazódó kérdésre is választ adhat.
felsősorszögelés

Függőleges fal zsindelyezésekor válasszuk a méhsejt formájú, vagy laminált zsindelyeket. Ezek hátoldalukon teljes öntapadó felülettel rendelkeznek. A méhsejt formájú zsindelyeket a mellékelt ábra szerint a hagyományos szegelési sávban, és a felső sarkoknál is szögeléssel kell rögzíteni.  A legfelső sor látható szögeit tanácsos zsindelyragasztóval elfedni.

Laminált zsindelyek

Az IKO kiváló minőségű laminált zsindelyei ötvözik a rugalmasságot és az építészeti szabadságot. A Cambridge Xpress és a Cambridge Xtreme remek választás különleges tetőszerkezetek fedése, valamint szinte bármilyen tető újrazsindelyezése esetén. Dupla rétegüknek köszönhetően áthidalásos zsindelyezéskor – így nevezzük szaknyelven a rázsindelyezést – sem üt át rajta az előző zsindelyréteg mintázata. A szélsőséges időjárású területeken is előszeretettel alkalmazom ezen laminált zsindelyeket, mert még jobban óvják otthonunkat az időjárás viszontagságaitól.

Személyes véleményem szerint egyébként az IKO Cambridge Xpress a leghatékonyabb laminált zsindely, mert a társainál nagyobb méretű, és könnyebben kezelhető is, így elősegíti a gyorsabb munkavégzést, ami a szakmában nem elhanyagolható tényező. További előnye, hogy minimális mennyiségű hulladék keletkezik a tetőfedés során, mely napjainkban igazán fontos tényezővé vált, az ökológiai egyensúly fenntartása miatt.

Az IKO Cambridge Xtreme pedig ahogy a neve is mutatja, ez extrém helyzetekre nyújt szuper megoldást a hátoldalán található öntapadó csíknak köszönhetően. Extrém helyzet alatt a 9,5-15° közötti illetve 45° feletti dőlésszögű tetők értendő, de ide soroljuk az erősen szeles, hegyvidéki területek háztetőit is.

Áthidalásos vagy beágyazásos újra fedés

Újrazsindelyezéskor 3-3,5 cm hosszú szögeket használunk! Arra figyeljünk, hogy a szegeknek a fadeszkázatba legalább 1,5 cm mélyen kell behatolni.

Ha a tetőszerkezet gerendái/OSB lapjai jó állapotban vannak, rázsindelyezés esetén az alsó zsindely réteget nem kötelező eltávolítanunk, legfeljebb 3 zsindelyréteg lehet egy tetőszerkezeten. A meglévő élgerinceket és gerincfedést viszont minden esetben bontani szükséges!

Amennyiben a tetőszerkezet gerendái javításra/pótlásra szorulnak, a korábbi zsindelyréteget távolítsuk el, majd a javítást követően fordítsunk kellő figyelmet a tető alapos megtisztítására. Ha ezt elmulasztjuk, és tetőszerkezetünk nem megfelelően száraz és sima felületű, az könnyen ronthat a laminált zsindely esztétikai értékén, illetve felhullámosodást eredményez, mely csökkenti a zsindely hatékonyságát.

15°alatti dőlésszögű tető esetén öntapadó alátétlemezt kell használni, de ne hagyjuk el a szöggel való rögzítést, illetve a függőleges átfedéseknél használjunk zsindelyragasztót is!

A zsindelyek hátoldaláról az öntapadó felület védőfóliáját mindig távolítsuk el felhelyezés előtt. Az első zsindelysort teljes egészében illesszük pontosan a kezdősorra az oromnál. A következő sorokat mindig 25 cm-rel rövidebbre vágjuk az előző sorhoz képest, és eltolással rögzítjük. Mindig a két fehér vonallal jelölt sávban szögeljünk, azért, hogy a dupla réteg egyenletesen rögzüljön. A legjobb vízzárás érdekében az oromszegélynél mindig ragasszuk le a zsindelylapokat!

A gerinceket a laminált zsindelyek esetén is téglány zsindelyből alakítjuk ki, a korábban már ismertetett módon.

Bár igyekeztem minden folyamatra a lehető legérthetőbben és legrészletesebben kitérni, a leírásaim egy komplett tetőszerkezet hibátlan kialakításához nem elegendőek. A legjobb, ha házad zsindelyezését megfelelően képzett, gyakorlott szakemberekre bízod, ám ha mégis magad szeretnéd elvégezni a munkát, olvasd át előtte a gyártótól kapott alkalmazástechnikai útmutatót is!

forrás: https://www.iko.be/hu

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

Tovább olvasom »

Mit érdemes tudni a rettegett azbesztről?

Elnevezése a görög „azbesztosz” szóból ered, ami maradandót, kiolthatatlant jelent. Az ókortól kezdve több, mint 3000 féle termékben használták hőálló, saválló, olajálló tulajdonságainak köszönhetően. Az azbeszt egy természetes szilikát anyag, mely számos termékben megtalálható pl. tűzálló anyagokban, tömítésben, kuplungban, fékbetétben, szigetelőanyagokban stb. A globális azbesztfelhasználás a 20. század elejétől egészen a 70-es évekig szárnyalt, majd mikor a 80-as években fény derült, hogy belélegzése súlyos egészségkárosító hatással bír, népszerűsége elapadt. Jogszabályokba foglalva először szigetelőanyagként, majd cementként is betiltották használatát.

Napjainkban Magyarországon a több százezer m2 felületen található azbesztcement sík- és hullámpala tetők felszínét a mechanikai sérüléseken kívül az időjárás hatásai, mint hőingadozás, viharok, UV sugárzás stb. is nagyban károsítják, mely az azbesztrostok felszabadulását okozzák.

Tovább olvasom »

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Tovább olvasom »

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebb információ: Adatvédelem