fbpx

Zsindelyezz okosan 4. rész

Előző bejegyzésekben megismerhettük a zsindelyezés folyamatát (1.rész, 2.rész, 3.rész), melyet a legtöbb, átlagos tetőszerkezet esetében alkalmazhatunk. A mostani alkalommal az extrém esetekre térek ki, amivel többnyire inkább szakemberek szoktak foglalkozni, és ami egyúttal rengeteg érdeklődő ügyfél fejében megfogalmazódó kérdésre is választ adhat.
felsősorszögelés

Függőleges fal zsindelyezésekor válasszuk a méhsejt formájú, vagy laminált zsindelyeket. Ezek hátoldalukon teljes öntapadó felülettel rendelkeznek. A méhsejt formájú zsindelyeket a mellékelt ábra szerint a hagyományos szegelési sávban, és a felső sarkoknál is szögeléssel kell rögzíteni.  A legfelső sor látható szögeit tanácsos zsindelyragasztóval elfedni.

Laminált zsindelyek

Az IKO kiváló minőségű laminált zsindelyei ötvözik a rugalmasságot és az építészeti szabadságot. A Cambridge Xpress és a Cambridge Xtreme remek választás különleges tetőszerkezetek fedése, valamint szinte bármilyen tető újrazsindelyezése esetén. Dupla rétegüknek köszönhetően áthidalásos zsindelyezéskor – így nevezzük szaknyelven a rázsindelyezést – sem üt át rajta az előző zsindelyréteg mintázata. A szélsőséges időjárású területeken is előszeretettel alkalmazom ezen laminált zsindelyeket, mert még jobban óvják otthonunkat az időjárás viszontagságaitól.

Személyes véleményem szerint egyébként az IKO Cambridge Xpress a leghatékonyabb laminált zsindely, mert a társainál nagyobb méretű, és könnyebben kezelhető is, így elősegíti a gyorsabb munkavégzést, ami a szakmában nem elhanyagolható tényező. További előnye, hogy minimális mennyiségű hulladék keletkezik a tetőfedés során, mely napjainkban igazán fontos tényezővé vált, az ökológiai egyensúly fenntartása miatt.

Az IKO Cambridge Xtreme pedig ahogy a neve is mutatja, ez extrém helyzetekre nyújt szuper megoldást a hátoldalán található öntapadó csíknak köszönhetően. Extrém helyzet alatt a 9,5-15° közötti illetve 45° feletti dőlésszögű tetők értendő, de ide soroljuk az erősen szeles, hegyvidéki területek háztetőit is.

Áthidalásos vagy beágyazásos újra fedés

Újrazsindelyezéskor 3-3,5 cm hosszú szögeket használunk! Arra figyeljünk, hogy a szegeknek a fadeszkázatba legalább 1,5 cm mélyen kell behatolni.

Ha a tetőszerkezet gerendái/OSB lapjai jó állapotban vannak, rázsindelyezés esetén az alsó zsindely réteget nem kötelező eltávolítanunk, legfeljebb 3 zsindelyréteg lehet egy tetőszerkezeten. A meglévő élgerinceket és gerincfedést viszont minden esetben bontani szükséges!

Amennyiben a tetőszerkezet gerendái javításra/pótlásra szorulnak, a korábbi zsindelyréteget távolítsuk el, majd a javítást követően fordítsunk kellő figyelmet a tető alapos megtisztítására. Ha ezt elmulasztjuk, és tetőszerkezetünk nem megfelelően száraz és sima felületű, az könnyen ronthat a laminált zsindely esztétikai értékén, illetve felhullámosodást eredményez, mely csökkenti a zsindely hatékonyságát.

15°alatti dőlésszögű tető esetén öntapadó alátétlemezt kell használni, de ne hagyjuk el a szöggel való rögzítést, illetve a függőleges átfedéseknél használjunk zsindelyragasztót is!

A zsindelyek hátoldaláról az öntapadó felület védőfóliáját mindig távolítsuk el felhelyezés előtt. Az első zsindelysort teljes egészében illesszük pontosan a kezdősorra az oromnál. A következő sorokat mindig 25 cm-rel rövidebbre vágjuk az előző sorhoz képest, és eltolással rögzítjük. Mindig a két fehér vonallal jelölt sávban szögeljünk, azért, hogy a dupla réteg egyenletesen rögzüljön. A legjobb vízzárás érdekében az oromszegélynél mindig ragasszuk le a zsindelylapokat!

A gerinceket a laminált zsindelyek esetén is téglány zsindelyből alakítjuk ki, a korábban már ismertetett módon.

Bár igyekeztem minden folyamatra a lehető legérthetőbben és legrészletesebben kitérni, a leírásaim egy komplett tetőszerkezet hibátlan kialakításához nem elegendőek. A legjobb, ha házad zsindelyezését megfelelően képzett, gyakorlott szakemberekre bízod, ám ha mégis magad szeretnéd elvégezni a munkát, olvasd át előtte a gyártótól kapott alkalmazástechnikai útmutatót is!

forrás: https://www.iko.be/hu

Bakiparádé 2.– Gyakori zsindelyezés hibák

Az előző alkalommal nekiláttam sorra venni a leggyakoribb zsindelyezési hibákat, és mivel a lista elég hosszú, az elkövetkezendő néhány cikk a szinte alig észrevehető, ám később nagy gondot okozó problémák boncolgatásáról fog szólni. Lássunk is hozzá!

Tovább olvasom »

Bakiparádé 1. rész – Gyakori zsindelyezés hibák

Munkám során sokszor találkozom olyan tetővel, ahol a lelkes tulajdonosok maguk végezték el az idők során szükségessé vált kisebb-nagyobb javítási munkálatokat, sőt nem egyszer volt arra példa, hogy egész tetőfedést hozzá nem értő ismerősök segítségével oldottak meg. Nincs is ezzel baj, támogatom az önjelölt ezermestereket, hiszen a zsindelyezés egy igazán kreatív, és produktív munka, amit akár kikapcsolódásként is fel lehet fogni.

Tovább olvasom »

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebb információ: Adatvédelem