fbpx

Zsindelyezz okosan!

A munkámból kifolyólag szeretek barkácsolni, a tetőfedésen, ácsmunkákon túl egyéb ház körüli teendőkben is örömöm lelem. A jelenlegi otthonomat is saját kézzel, és barátok segítségével építettem, és a mai napig a kisebb-nagyobb teendőket magam végzem el. Akinek családi háza van, az tudja, hogy sosem készül el, mindig van valami, amit még hozzáépítünk/lebontunk/felújítunk/tökéletesítünk.

A következő blogbejegyzésekkel azon vállalkozó szellemű hobby barkácsoknak szeretnék segítségére lenni, akik kisebb tetőfedési munkákkal egyedül kívánnak megbirkózni, szakemberek beavatkozása nélkül. Ha a gyerekeknek épített játszóteret, a filagóriát, vagy a kocsibeállót szeretnéd zsindellyel lefedni, akkor láss neki bátran, igyekszem hasznos tippekkel szolgálni. Nem javaslom viszont, hogy csak ezen útmutató alapján komplett tetőszerkezet zsindelyezéséhez fogjon valaki. Az ilyen jellegű feladatokat a precíz végeredmény érdekében mindig bízd szakértő kezekre!

Az első alkalommal megosztom veletek a zsindelyezéshez elengedhetetlen eszközlistát, tisztázunk néhány alapfogalmat, későbbiekben pedig szépen sorra vesszük a zsindelyezés munkafolyamatait.

A legfontosabb kérdés: milyen eszközökre lesz szükségünk?

  • Alátétlemez
  • Bitumenes zsindely
  • Bitumenes zsindelyragasztó
  • Colstok
  • Kalapács vagy szögbelövő
  • Létra
  • Sniccer
  • Szegélylemezek
  • Takaróléc
  • Zsindelyszegek

Személyes tapasztalat alapján zsindelyezés terén az IKO alapanyagokat preferálom. Nem csak minőségi, modern és időtálló zsindelyeket találhatunk a termékpalettán, hanem sok egyéb kiegészítőeszközt is. Értem ez alatt például az IKO zsindely alátétlemezt, ami kiváló vízelzáró, valamint bizonyos típusa olyan mintázattal rendelkezik, ami segítséget nyújt a zsindelyek párhuzamos felhelyezéséhez. Anyagarányok tekintetében ügyeljünk arra, hogy mindig egy kis rátartással számoljuk ki a kellő mennyiséget!

Az alábbiakban pedig nézzünk néhány alapfogalmat, melyek ismerete szükséges a munkafolyamatok megértéséhez.

Vápa: olyan belső szög, melyet két ferde tető sík metszése képez.

Eresz: a ferde tető vízszintes, alsó része.

Oromszegély: hosszdőléses tető ferde részei a fal mentén.

Élgerinc: az a ferde külső szögvonal, melyet két ferde tetősík metszése hoz létre, és a gerinctől az ereszig terjed.

Zsindelyek formája:

zsindelyek fajtája

Az alapok megismerése után a következő bejegyzésben nekilátunk a tényleges zsindelyezésnek. Tartsatok velem, ígérem hasznos lesz!

Kép forrása: https://www.iko.be/hu

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

Tovább olvasom »

Mit érdemes tudni a rettegett azbesztről?

Elnevezése a görög „azbesztosz” szóból ered, ami maradandót, kiolthatatlant jelent. Az ókortól kezdve több, mint 3000 féle termékben használták hőálló, saválló, olajálló tulajdonságainak köszönhetően. Az azbeszt egy természetes szilikát anyag, mely számos termékben megtalálható pl. tűzálló anyagokban, tömítésben, kuplungban, fékbetétben, szigetelőanyagokban stb. A globális azbesztfelhasználás a 20. század elejétől egészen a 70-es évekig szárnyalt, majd mikor a 80-as években fény derült, hogy belélegzése súlyos egészségkárosító hatással bír, népszerűsége elapadt. Jogszabályokba foglalva először szigetelőanyagként, majd cementként is betiltották használatát.

Napjainkban Magyarországon a több százezer m2 felületen található azbesztcement sík- és hullámpala tetők felszínét a mechanikai sérüléseken kívül az időjárás hatásai, mint hőingadozás, viharok, UV sugárzás stb. is nagyban károsítják, mely az azbesztrostok felszabadulását okozzák.

Tovább olvasom »

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Tovább olvasom »