fbpx

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

A napelemezés során rendszerint használt “zsindelykampó” NEM megengedett; szakszerű használata is garanciavesztéshez vezet annak ellenére, hogy nem okoz beázást megfelelő telepítés során.

Az IKO bemutatta azt az alkatrészt, amelyet elfogadnak napelem és egyéb tárgyak rögzítésénél. Ennek szakszerű használata megengedett, alkalmazása után is érvényes a garancialevélben szereplő gyári garancia a teljes tetőfelületre.

Megkérjük kedves jelenlegi és jövőbeli ügyfeleinket, hogy napelem telepítés előtt tájékozódjanak arról, mivel szeretné a napelemes cég rögzíteni tetőjükre a napelemet. Amennyiben mégsem a jóváhagyott alkatrész kerül beépítésre, elvész a gyártói garancia. Ennek mérlegelése tulajdonosi felelősség, nem hárítható át a napelemes cégre.  A napelemes kivitelezők sokszor nincsenek tisztában a zsindely gyártói követelményeivel, bár illene ismerniük és betartaniuk az adott héjalásra vonatkozó előírásokat. 

Fokozottan felhívom figyelmüket, hogy minden egyéb zsindelyfelületre rögzített tárgy, pl. kültéri klíma egység, szolár hasonló eljárást kíván, így ezek esetében sem megengedett a direkt felületre rögzítés. Az IKO által preferált alkatrésszel az említett készülékek is biztonságosan feltelepíthetőek, így elébe lehet menni a későbbi beázásoknak, vagy az egymásra mutogatással fűszerezett fogyasztóvédelmi eljárásoknak.

Az IKO azért hozta meg ezt a döntést, mert sorozatosan előfordult szakszerűtlen zsindelyre rögzítés, mely eleinte “csak” beázásokat okozott, évekkel később azonban sajnos tetőszerkezeti károkhoz is vezetett.

Amerikában évente 2.000.000.000 m2 zsindelyt tesznek fel tetőkre, a technológia tehát több, mint kiforrott. Ez a szám Európában “csupán” 6.000.000 m2 éves szinten. Ennek ellenére törekszünk itthon is maximálisan betartani, és a ráépülő szakágaktól megkövetelni, hogy tartsák be a gyártó által elvárt műszaki feltételeket.

Itt találja a telepítési videót, mely egyértelműen és részletesen bemutatja az előírt alkatrész szakszerű használatát:

Az alkatrész tőlünk is beszerezhető, érdeklődjön e-mailben. Ajánlatot darabszám és szállítási cím megadásával az info@zsindelyezes.hu címen kérhet.

A leggyakrabban alkalmazott, de NEM elfogadott alkatrészek:

  • zsindelykampó
  • palakampó

Leendő tetőgaranciájuk védelme érdekében tájékozódjanak a kivitelezőtől, hogy milyen alkatrésszel kíván majd dolgozni. Amennyiben ez nem az IKO álltál elfogadott, úgy egyéni mérlegelés kérdése, hogy tulajdonosként jóváhagyja-e, vagy ragaszkodik a maximális biztonságot jelentő, gyártó által előírt alkatrész használatához.

Ha kivitelezője nem ismeri a fent említett előírást, hívja fel figyelmét erre, és bátran kérjen segítséget tőlünk, szívesen adunk naprakész tájékoztatást Önnek.

Cégünk egyetlen a piacon, aki zsindelyes tetőre napelem telepítési oktatást tart a szakmailag aktív összes kivitelezőnek az országban, INGYEN. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben jusson el az információ a szolgáltatókhoz, úgy döntöttünk, ezt a fontos képzést ingyenesen elérhetővé tesszük az érdeklődők számára.

Így szeretnénk, és tudjuk biztosítani, hogy széles körben is ismert legyen a telepítés szakszerű módja.

Oktatásunkról itt tájékozódhat bővebben: https://zsindelyezes.hu/szakmai-kepzes/

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

Tovább olvasom »

Mit érdemes tudni a rettegett azbesztről?

Elnevezése a görög „azbesztosz” szóból ered, ami maradandót, kiolthatatlant jelent. Az ókortól kezdve több, mint 3000 féle termékben használták hőálló, saválló, olajálló tulajdonságainak köszönhetően. Az azbeszt egy természetes szilikát anyag, mely számos termékben megtalálható pl. tűzálló anyagokban, tömítésben, kuplungban, fékbetétben, szigetelőanyagokban stb. A globális azbesztfelhasználás a 20. század elejétől egészen a 70-es évekig szárnyalt, majd mikor a 80-as években fény derült, hogy belélegzése súlyos egészségkárosító hatással bír, népszerűsége elapadt. Jogszabályokba foglalva először szigetelőanyagként, majd cementként is betiltották használatát.

Napjainkban Magyarországon a több százezer m2 felületen található azbesztcement sík- és hullámpala tetők felszínét a mechanikai sérüléseken kívül az időjárás hatásai, mint hőingadozás, viharok, UV sugárzás stb. is nagyban károsítják, mely az azbesztrostok felszabadulását okozzák.

Tovább olvasom »

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Tovább olvasom »