fbpx

Bakiparádé 2.– Gyakori zsindelyezés hibák

Az előző alkalommal nekiláttam sorra venni a leggyakoribb zsindelyezési hibákat, és mivel a lista elég hosszú, az elkövetkezendő néhány cikk a szinte alig észrevehető, ám később nagy gondot okozó problémák boncolgatásáról fog szólni. Lássunk is hozzá!

Elhasználódott, korhadt deszkázatra zsindelyezés

Alapesetben a már meglévő tetőzetet megtarthatjuk rázsindelyezés vagy újrazsindelyezés esetén, ám ha az előző héjazatunk láthatóan a megvetemedett deszkázat miatt sérült, célszerű új, ritkított deszkázatra szerelt OSB lapokkal fogadófelületet kialakítani. Ha az eredeti tető kialakításakor a dilatációs mozgással nem megfelelően számoltak, és túl nagy, vagy túl kicsi hézagokat hagytak a deszkák közt, az esetenként a zsindelylapok felhullámosodását okozhatja. Ez további gondokat okozhat, ugyanis a felgyűrődött zsindely könnyen megrepedhet, ami pedig sajnos sok esetben beázást eredményez.

Ha a tetőn kis mértékben felhullámosodott a zsindely, érdemes megpróbálni javítania hibát saját kezűleg. A javítandó zsindelylapokból el kell távolítani a szögeket, majd trimmelni, találkozásuknál újraszögelni, tagozatait pedig zsindelyragasztóval rögzíteni. Ha  ismét ezt a problémát tapasztaljuk, érdemes szakember segítségét kérni új OSB fogadófelület és zsindely héjazat kialakításában.

Hiányzó vagy helytelenül felrakott alátétlemez

Amennyiben szeretnénk, hogy zsindelyünk gyártója garanciát vállaljon a termékére, mindenképp tanácsos az alkalmazástechnikai útmutató szerint eljárni, tehát az alátétlemezt nem tanácsos lehagyni.

Az alátétlemez használatával védjük tetőszerkezetünket a csomópontok környéki beázástól, illetve biztosítunk egy egyenletes fogadófelületet a zsindely számára. Éppen ezen okokból kifolyólag nagyon kell figyelnünk az alátétlemez gyűrődésmentes felhelyezésére, és a megfelelő átlapolásra. Ez alól kivételt képeznek az IKO laminált zsindelyei, ugyanis ezek olyan tökéletes fedést biztosítanak, hogy a gyűrött alátétlemez sem jelenthet akadályt a tökéletes külcsín megteremtése esetén. Más típusú zsindelyeknél azonban gyakori hiba a gyűrten rögzített alátétlemez, illetve az alacsony dőlésszögű tetőknél (9,5° és 20° közötti tetőlejtés) a szimpla réteg használata. Ezeket a bakikat utólag már csak a beázást követően vesszük észre, és a zsindelyréteg visszabontásával tudjuk javítani, éppen ezért célszerű a tető kialakítását szakemberre bízni, aki megfelelő hozzáértéssel végzi munkáját.

Nem megfelelő túllógatás az ereszszegélynél

Fajtától függően a zsindelyeket 6-10 mm-rel szükséges az ereszszegélynél túllógatni. Mindenképp tájékozódjunk az alkalmazástechnikai útmutató alapján, hogy az általunk használt zsindely esetében mit javasol a gyártó. Ha ennél kisebb a túllógás, bevizesedhet a faszerkezet, ha viszont a túllógásunk nagyobb 1 cm-nél, az a zsindelyünk feltépődését eredményezheti nagy vihar esetén. Ha utólag szeretnénk javítani a hibát, célszerű ereszszegélylemezt beépíteni, mely megóvja faszerkezetünket a beszivárgó víztől. Az ereszszegélylemezt ragasszuk le Shingle Stick ragasztóval és szögeljük is!

Ereszszegélylemez elhagyása

Az ereszszegélylemez több okból is fontos tartozéka a tetőinknek, ezért minden tetőtípusnál célszerű alkalmazni! A legfontosabb, hogy megvédi tetőszerkezetünket a szél hajtotta esővel szemben, illetve az ereszbe vezeti azt. Továbbá megakadályozza a zsindelylemezek lekonyulását, és védi a faanyagot a bogarak okozta károk ellen. 

Ha a tető készítésekor elhagytuk ezt a fontos elemet, utólag is módunkban áll felszerelni azt. Ilyenkor húzzuk ki az első sorok zsindelyszögeit, illesszük be alá az új ereszszegélylemezt, majd végül ragasszuk le Shingle Stick ragasztóval, majd szögeléssel erősítsük meg a rögzítést!

Ezzel még koránt sincs vége a bakiparádénknak! Következő alkalommal tovább részletezem, hogy mik a zsindelyezés sarkalatos pontjai, melyeken semmiképp sem érdemes spórolni! 

Forrás: https://www.iko.be/hu

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

Tovább olvasom »

Mit érdemes tudni a rettegett azbesztről?

Elnevezése a görög „azbesztosz” szóból ered, ami maradandót, kiolthatatlant jelent. Az ókortól kezdve több, mint 3000 féle termékben használták hőálló, saválló, olajálló tulajdonságainak köszönhetően. Az azbeszt egy természetes szilikát anyag, mely számos termékben megtalálható pl. tűzálló anyagokban, tömítésben, kuplungban, fékbetétben, szigetelőanyagokban stb. A globális azbesztfelhasználás a 20. század elejétől egészen a 70-es évekig szárnyalt, majd mikor a 80-as években fény derült, hogy belélegzése súlyos egészségkárosító hatással bír, népszerűsége elapadt. Jogszabályokba foglalva először szigetelőanyagként, majd cementként is betiltották használatát.

Napjainkban Magyarországon a több százezer m2 felületen található azbesztcement sík- és hullámpala tetők felszínét a mechanikai sérüléseken kívül az időjárás hatásai, mint hőingadozás, viharok, UV sugárzás stb. is nagyban károsítják, mely az azbesztrostok felszabadulását okozzák.

Tovább olvasom »

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Tovább olvasom »