fbpx

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Így tudja a gyártó biztosítani azt, hogy az általa vállalt tetőfedő anyagokon garanciális időn belül ne történjen állagromlás, amennyiben azt szakszerűen, az alkalmazástechnikai útmutatót betartva tették fel a tetőre.

Ennek következtében azonban a csatornát az első két évben fokozottan fontosnak tartjuk legalább tavasszal és ősszel karbantartani, melyhez természetesen tőlünk is kérhet szolgáltatást. A csatorna tisztántartása a tető karbantartásához elengedhetetlenül fontos.

Abban az esetben, ha a csatorna nincs kitakarítva, úgy a csatornában az utca porából és a zsindelyfedésről lehulló őrleményből úgynevezett sárréteg alakulhat ki, amely gátakat alakít ki az esőcsatorna vízszintes szakaszaiban. Ezek a gátak az esőzéskor feltelnek vízzel, és a nyári időszakban táptalajként szolgálnak belehulló magvaknak, melyekből hajtások sarjadzanak ki.

Ezen kívül, ha ezek a gátak és a bennük felgyülemlett víz ősszel, vagy télen alakulnak ki, akkor a víz megfagy, így a csatornának a szükséges terhelésének sokszorosát kell elviselnie, melyre nincs felkészítve. Ennek következtében a csatorna lejtése megváltozhat pusztán a benne lévő megfagyott víz mennyiségének köszönhetően, amely beázási problémákat okozhat.

Tehát nemcsak esztétikailag, hanem funkcionális okokból is kiemelkedően fontosnak tartom, hogy a zsindelyes tetőhöz kapcsolódó esőcsatornát a kezdeti időszakban minimum évente kétszer, majd azt követően minimum évente legalább egyszer tisztíttassa ki. Ezt a műveletet semmiképpen sem javaslom, hogy a tulajdonos saját maga végezze, ugyanis magasban végzett munkáról van szó, melynek számos veszélye lehet, ha valaki nem gyakorlott ebben a munkakörülményben.

Az átadást követően a zsindelytetőn gyakorlatilag bármikor megjelenhet mohásodás, illetve zuzmósodás. A mohás zsindely tisztítása egy speciális terület. Ez a jelenség nem pusztán esztétikai problémát okoz a tetőn, hanem néhány év leforgása alatt akár beázásokhoz is vezethet.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy abban az esetben, ha ilyen elváltozást lát a tetőn, akkor semmiképp se próbálja sajátkezűleg, vagy arra vállalkozószellemű embertől segítséget kérve ezt eltávolítani a tetőről se mechanikailag, se mosással.

A tetőfelületen lévő moha, illetve zuzmó dörzsöléssel vagy mosással való eltávolítása súlyosan károsíthatja a zsindelyfedés felületét, melynek következtében a zsindely élettartalma drasztikusan lecsökken az UV védőréteg felsértése miatt. Abban az esetben, ha mohát, zuzmót lát a tetőn, forduljon hozzánk bizalommal, mivel az erre kialakított moha-zuzmó eltávolító rendszerünk biológiailag gátolja az elszaporodását, ill. megtelepedését a tetőfelületen.

Gondos tulajdonosként a tetőfelújítást követően javasoljuk, hogy ne feledkezzen meg zsindelyes tetőjéről, és legalább évente egyszer a csatornatakarítás során ellenőrizze a tetőt alapos szemrevételezéssel.

A viharok és egyéb időjárási anomáliák is kárt okozhatnak a tetőben, melyről, ha időben értesül, és szakemberhez fordul, akkor minimális költséggel kijavíttathatja azokat, így zsindelytetőjének élettartalma nem csökken a várttól eltérően.

Ha bármiféle egyéb elváltozást lát a tetőfelületen, forduljon hozzánk bizalommal! Egy helyszíni bejárást követően alaposan átvizsgáljuk zsindelyes tetőjét, és esetleges javításra, karbantartásra ajánlatot adunk. Ezt szinte minden esetben a lakásbiztosító fedezi a tulajdonosok számára, mert gondosan járt el.

Figyeljen továbbá arra, hogy a zsindelytetőn található tetőkibúvó, mely a karbantartást és a kéményellenőrzés ellátását szolgálja, sok esetben vagy emberi feledékenységből, vagy vihar okozta szélszívásból adódóan ki tud nyílni, melyet, ha nem vesz észre időben, akkor beázást tud okozni, csupán azzal, hogy a szél, vagy egy tetőn dolgozó munkás véletlenül kinyitotta, vagy nyitva felejtette.

A zsindelyfedésen található tetőáttörések, mint pl. antenna átvezetések, strangszellőző, kémények, parabolaantenna árbóc, villanybekötési pontok tövénél a szakszerű kivitelezés ellenére is a tető várható élettartalma előtt előfordulhatnak apró beázások, melyek az éves tetőellenőrzéssel elkerülhetőek, így a teljes garanciális időszak alatt biztonságos felületet képeznek tetőjavítás után.

Tartsa szem előtt, hogy az Ön által választott tetőfedő anyagok garancialevelében foglalt élettartam végéhez érve érdemes felkészülni a következő tetőfelújítás várható költségeire, feladataira. Abban az esetben, ha az aktuális tetőfelújítást követően erre gondosan odafigyel, akkor gyakorlatilag napi pár forint elkülönítésével összegyűjtheti a következő tetőfelújításhoz szükséges rázsindelyezés költségét már jóval előre, így 25-30 év elteltével nem lesz megterhelő kiadás az újabb zsindelyes tetőfelújítás.

Ha a zsindelytetőre a későbbiekben napelemet, napkollektort szeretne telepíteni, mindenképp kérje ki cégünk tanácsát annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a napelemtelepítő cég nem zsindelykompatibilis rögzítő konzolokkal végzi a munkát. Ha nem odaillő eszközt alkalmaznak, az érintett tetőfelület elveszíti gyártói garanciáját, és bármiféle tetőkárosodásból keletkező költség innentől kezdve a tulajdonost fogja terhelni.

Ettől a kellemetlen tetőjavítási kiadástól könnyedén megszabadíthatja magát, ha ezt a hasznos tanácsunkat nem felejti el, és kéri szakmai tanácsunkat még napelemezés előtt.

Semmiképp se szórjon, öntsön semmilyen vegyszert a zsindelyes tetőre annak megtakarítása érdekében, mert ezek a kémiai hatások negatívan befolyásolhatják a tetőfelület élettartalmát. Vízsugárral, magasnyomású mosóval való takarítás kifejezetten veszélyes, élettartam romboló hatással jár.

Továbbiakban bármiféle kérdése, észrevétele van zsindelytetőjével kapcsolatban, forduljon szakértő kollégánkhoz bizalommal, esetleg az észlelt jelenségről készítsen fényképet, melyet e-mail címünkre elküldhet. Ezzel megkönnyítheti, felgyorsíthatja tanácsadásunk reakcióidejét.

Kívánjuk, hogy zsindelyes tetőfelújítása szolgálja Önt és családját jó egészségben évtizedeken keresztül!

Reméljük, hogy elégedett volt zsindelyes szolgáltatásunkkal, és bizalommal mer ajánlani minket hasonló feladat előtt álló tulajdonosok számára.

Fontos információkat osztott meg az IKO a napelem rögzítő rendszerrel kapcsolatban!

“Az itt leírtak a rendelkezésemre álló információk és a közel 20 éves szakmai tapasztalatom összefoglalója a témában kivitelezők és ügyfelek számára” – Tázló Bence, A Zsindelyszakértő.

Minden olyan technológiával vagy eljárással, ahol a zsindelyfelületet látható részen átszúrják, az érintett tető elveszíti a garanciát. Ez nem újdonság, csak nincs a köztudatban, pedig fontos tudnia az ügyfeleknek.

Tovább olvasom »

Mit érdemes tudni a rettegett azbesztről?

Elnevezése a görög „azbesztosz” szóból ered, ami maradandót, kiolthatatlant jelent. Az ókortól kezdve több, mint 3000 féle termékben használták hőálló, saválló, olajálló tulajdonságainak köszönhetően. Az azbeszt egy természetes szilikát anyag, mely számos termékben megtalálható pl. tűzálló anyagokban, tömítésben, kuplungban, fékbetétben, szigetelőanyagokban stb. A globális azbesztfelhasználás a 20. század elejétől egészen a 70-es évekig szárnyalt, majd mikor a 80-as években fény derült, hogy belélegzése súlyos egészségkárosító hatással bír, népszerűsége elapadt. Jogszabályokba foglalva először szigetelőanyagként, majd cementként is betiltották használatát.

Napjainkban Magyarországon a több százezer m2 felületen található azbesztcement sík- és hullámpala tetők felszínét a mechanikai sérüléseken kívül az időjárás hatásai, mint hőingadozás, viharok, UV sugárzás stb. is nagyban károsítják, mely az azbesztrostok felszabadulását okozzák.

Tovább olvasom »

Zsindelytető használati útmutató tetőfelújítás után

Gratulálunk új/felújított zsindelyes tetőjéhez, kívánjuk, hogy szolgálja Önöket évtizedekig egészségben. Néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk ellátni a hosszú élettartam érdekében zsindelyfedéssel kapcsolatban.

Egy frissen elkészült zsindelytető az átadást követően kb. két éven keresztül a szokottnál több zsindelyőrleményt hullat el a felületéről, mely az esőcsatornában landol. Ez a jelenség teljesen szokványos, és semmiképpen sem kell ettől megijedni, a zsindelyes tető velejárója.

Ez a zsindelyőrlemény megvédi tetőjét a napsugárzás erős UV sugárzásától. Amikor a zsindelyt legyártják, a kelleténél több UV-védő őrleményt helyeznek el rajta, annak érdekében, hogy a tetőjavításig a szükségesen felüli mennyiségből tudjon kopni a szállítmányozás, kézi rakodás és a munkavégzéssel járó erózió következtében. 

Tovább olvasom »